می خواهید بدانید سیستم سپتیک چیست و در چه مواردی به کار گرفته می شود؟ این سیستم در برخی از مناطق ساختمان ها خارج و ناحیه سرویس شهری است.

 از این رو به سیستم فاضلاب شهری متصل شده و برای انتقال فاضلاب ها به سیستم دیگری نیاز دارد. این سیستم بسیار مدرن و کاربردی را با نام سپتیک معرفی کرده و مورد استفاده قرار می دهند.

اجزای اصلی سیستم سپتیک

سیستم سپتیک چیست؟

برای آشنایی با سیستم سپتیک باید بدانید که این روش یکی از متداول ترین و پیشرفته ترین سیستم ها بوده و که امروزه بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. از این سیستم برای جمع آوری فاضلاب ها و انتقال آن ها استفاده می شود.

 امروزه در بسیاری از مناطق شهری نیز با وجود سیستم فاضلاب شهری، از این روش مدرن و کاربردی استفاده می کنند. در مناطق روستایی و بخش هایی که به فاضلاب شهری دسترسی ندارند، از این سیستم استفاده می کنند.

این شیوه در حقیقت یک تصفیه فاضلاب زیر زمینی بوده که فاضلاب های حمام، آشپزخانه و یا لباسشویی را گرفته و تصفیه می کند.

در این روش از یک مخزن و یک میدان تخلیه استفاده می شود که به کمک مخزن مواد آلی هضم شده و انواع مواد شناور و مواد جامد را از فاضلاب ها جدا می کنند.

نحوه عملکرد این سیستم به این صورت است که پساب ها را از داخل مخزن خارج کرده و به سمت لوله های منفذ دار هدایت می کنند.

 این لوله ها که در داخل زمین دفن شده اند، میدان تخلیه را تشکیل داده و به آرامی پساب ها را در خاک آزاد می کنند.

اجزای اصلی سپتیک

سیستم سپتیک از اجزا و بخش های مختلفی تشکیل می شود که هر یک از آن ها کارکرد ویژه ای دارند. مهم ترین اجزای تشکیل دهنده این سیستم عبارتند از:

  • سیستم ورودی فاضلاب که مانند لوله و اتصالات ورودی است.
  • مخزن اولیه که حجم دهنده این سیستم را تشکیل می دهد.
  • دیوار جدا کننده، این دیوار در سپتیک به خوبی از ورود لجن و چربی های شناور به داخل مخزن تصفیه جلوگیری می کند.
  • مخزن تصفیه کننده، این مخزن ۳۰ درصد از حجم کل سیستم را به خود اختصاص داده و  همه مواد ته نشین شده و شناور در داخل آن جمع آوری می شوند.
  • سیستم تهویه، این بخش گاز های تولید شده از فرآیند بی هوازی را از سیستم خارج می کند.
  • سیستم خروجی، این بخش شامل میان گیر و لوله خروجی سپتیک می شود.

نحوه کارکرد سیستم سپتیک

شاید بخواهید بدانید نحوه کارکرد سپتیک به چه صورت می باشد. این سیستم عملکرد بسیار خاص و ویژه ای دارد که در ادامه با آن آشنا خواهیم شد.

در این سیستم همه فاضلاب های ساختمان از طریق لوله فاضلاب وارد مخزن می شود. این مخزن که از جنس بتن، فایبرگلاس یا پلی اتیلن می باشد، در زیر زمین دفن شده است.

فاضلاب برای مدت زمان مناسبی در داخل این مخزن نگه داشته شده و مواد جامد درون آن ته نشین می شود. پساب مایع از داخل مخزن خارج این سیستم خارج شده و وارد میدان تخلیه می شود.

در این میدان فاضلاب ها به وسیله لوله های متخلخل تخلیه شده و به محیط زیست باز می گردند. حال شاید بپرسید پس باکتری ها، ویروس ها و مواد مغذی مضر چه می شکند.

زمانی که فاضلاب وارد خاک می شود، به طور طبیعی این گونه مواد مضر توسط خاک جذب شده و آب با کیفیت مناسبی وارد منابع آب زیرزمینی می شود.

انواع سیستم سپتیک

سپتیک را در انواع و نمونه های مختلفی تولید می کنند که هر یک از آن ها دارای ویژگی های منحصربفردی هستند. سیستم سپتیک تانک بتنی یکی از انواع آن ها است.

این نوع از سیستم های سپتیک بسیار مقاوم بوده و طول عمر بالایی دارند. این مخازن از بتن ساخته شده و در برابر عوامل محیطی مختلف بسیار مقاوم هستند. با این حال ممکن است با اولین ترک خوردگی فاضلاب را به محیط زیست بفرستند.

سپتیک تانک فولادی

این نوع مخازن از مواد فولادی ساخته شده و حدود ۲۵ سال طول عمر دارند. این محصولات نیز مقاومت بسیار بالایی دارند اما اگر پوسیده شوند، احتمال دارد که فاضلاب ها را به محیط اطراف بفرستند.

سیستم سپتیک تانک فایبرگلاس
سیستم سپتیک تانک فایبرگلاس

سپتیک تانک فایبرگلاس

اگر به دنبال یک نمونه بسیار مقاوم و با کیفیت از این مخازن هستید، بهتر است انواع فایبرگلاس را انتخاب کنید. این محصولات در برابر آب و رطوبت بسیار مقاوم بوده و به خوبی می توانند شرایط آب و هوایی مختلف را تحمل کنند. 

سپتیک تانک پلاستیکی 

این نمونه از مخازن نیز بسیار مقاوم بوده و با شرایط آب و هوایی مختلف سازگار است. از این رو بسیار پر مصرف بوده و امروزه به دلیل مقاومت بالا و قیمت مناسبی که دارد،  نظر افراد زیادی را به خود جلب کرده است.

نکاتی در خصوص نگهداری سیستم سپتیک

برای آن که سپتیک عملکرد مناسبی از خود نشان داده و برای مدت زمان طولانی بتوان از آن استفاده کرد، باید نکاتی را رعایت کنید. مهم ترین نمونه از مواردی که در هنگام استفاده از این سیستم باید به آن ها توجه کنید، عبارتند از:

  • سپتیک را مرتب بررسی کنید: برای نگهداری درست و اصولی از این سیستم باید همواره مواد معدنی و لجن های موجود در آن را تخلیه کنید. این سیستم در فواصل زمانی مشخصی به پمپ نیاز دارد که این مدت زمان بر اساس اندازه مخزن، تعداد افراد خانه حجم آب مصرفی و .. تعیین می شود.
  • مصرف اصولی آب: باید مقدار مناسبی از آب را وارد این سیستم کنید تا بتواند مواد جامد آن را گرفته و به داخل خاک بفرستد. اگر آب زیادی را به داخل این سیستم بفرستید، احتمال دارد سیستم خراب شده و کارکرد مناسبی نداشته باشد.
  • دفع مواد زائد جامد را به حداقل برسانید: برای نگهداری مناسب از این سیستم باید تا جای ممکن مواد جامد را دور انداخته آن را از فاضلاب جدا کنید. هر چه مواد جامد کم تری وارد این سیستم شود، طول آن افزایش یافته و کم تر خراب می شود.
  • دور کردن مواد شیمیایی از سپتیک: شما همچنین باید از ورود مواد شیمیایی مثل سموم دفع آفات، باز کننده لوله، روغن ترمز، روغن موتور و… به داخل این سیستم جلوگیری کنید.
سیستم سپتیک تانک پلاستیکی
سیستم سپتیک تانک پلاستیکی
کلام آخر در خصوص سپتیک

سیستم سپتیک یکی از روش های بسیار مدرن و امروزی است. این سیستم که بیش تر در مناطق روستایی و مناطق دور از سرویس های شهری مورد استفاده قرار می گیرد و یک روش تصفیه فاضلاب است.

در این روش فاضلاب ها از طریق لوله های فاضلاب وارد یک مخزن مخصوص می شوند. این مخزن مواد جامد شناور در فاضلاب ها را ته نشین کرده و پساب باقی مانده را به میدان تخلیه منتقل می کند. این میدان نیز پساب ها را از طریق لوله های منفذ دار به دل خاک می فرستند.

سوالات متداول برای سپتیک

ورود پساب فاضلاب به زهکشی خانگی، جمع شدن آب در اطراف مخزن سپتیک، بوی شدید در اطراف مخزن و همچنین وجود چمن هایی به رنگ سبز روشن در اطراف این سیستم از مهم ترین نشانه های خرابی آن است.

بله، امروزه سنسور های زیادی وجود دارند که می توان با کمک آن ها می توان میزان آلودگی، سطح مخزن و یا حتی زمان مناسب برای تخلیه آن را تشخیص داد.

خیر نیازی به افزودن هیچ نوع ماده محرکت نیست و این نوع باکتری ها در داخل خود فاضلاب های خانگی وجود دارند.