روش تصفیه آب اسمزی وارونه RO) REVERSE OSMOSIS)
اسمز معکوس چیست؟
اسمز معکوس (RO) یک فرآیند تصفیه آب جداسازی غشایی است که در آن آب تصفیه در امتداد سطح غشای تحت فشار جریان می یابد. آب تصفیه شده در غشا نفوذ کرده و جمع آوری میشود، درحالیکه آب غلیظ که حاوی ماده محلول و حل نشده است و از طریق غشاء جریان نمییابد، به درون منبع زهکشی تخلیه میشود. نیازهای اصلی فرآیند RO یک غشا و آب تحت فشار است. سایر الزامات شامل پیش تصفیه برای ازبین بردن ناخالصیهای معلق و کربن برای از بین بردن کلر (که به غشا آسیب میرساند)، می باشد.
اکثر غشاها بسته به ناخالصی و ترکیب آب، 99-90% از ناخالصیهای محلول را حذف میکنند.
سیستم RO، نمک، میکروارگانیسم ها و بسیاری از ارگانیسم های با وزن مولکولی بالا را ازبین می برد. ظرفیت سیستم به دمای آب، کل مواد جامد محلول در آب خوراک، فشار کارکرد و بازیابی کلی سیستم بستگی دارد.
مزایای استفاده از RO بر دیگر فرآیندهای متعارف
در مقایسه با سایر فرآیندهای رایج تصفیه آب، ثابت شده است که RO مؤثرترین وسیله برای از بینبردن نمکها، آلایندههای شیمیایی و فلزات سنگین مانند سرب از آب آشامیدنی است. برای آبهایی که مجموع مواد جامد محلول آن 200 یا بیشتر است، RO نسبت به مبادله یون ازلحاظ اقتصادی به صرفه تر است. حتی در کل مواد جامد محلول کمتر از 200، برای ازبین بردن سیلیس و ذرات آلی این روش به روش تبادل یونی ترجیح داده می شود. در مقایـسه با تقطیر، RO فقط بخشـی از انـرژی کل را مصرف می کند و مشکلاتی ازقبیل دمای زیاد یا پوسته پوسته شدن و خوردگی را ندارد. امروزه ثابت شده است كه سیستمهای RO اقتصادیترین و كارآمدترین روش برای بهبود كیفیت آب هستند.
عملکرد و نگهداری ساده
سیستم های RO با توجه به مونتاژ غشاهای کاربردی آزمای ششده و در شرایط آماده به کار قرارمیگیرند. این سیستم برای کارآیی بیشتر طراحی شده اند و کارآیی و نگهداری آنها بسیار ساده تر از روش های رایج است. علاوه بر نظارت منظم و تمیزکردن دورهای غشاها، بسته به کیفیت آب و اندازه سیستم و پیش فرآوری، غشاها باید هر یک تا سه سال تعویضشوند. پمپها همچنین به تعمیر نگهداری رایج نیاز دارند.